Doğal Tütsüler ve kullanıldıkları yerler

Tütsüler yaşamda çok eskiden beri kullanılırlar. Kullanım alanları arasında sakinleşmek, enerjiyi temizlemek vs. vardır. (Tütsülerin 5 faydası adlı yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsin.)  Çubuk tütsüler çok yaygın olsa da her zaman en güzeli doğalını kullanmak. Bu yüzden sizlerle doğal tütsüleri ve kullanıldıkları yerleri paylaşmak istedik.

Sedir (Thuja) 

Birçok kültürde kutsal kabul edilen bir ağaç olan sediri biz bugün daha çok bahçelerde, peyzaj düzenlemesi yapılan yerlere yerleştirilmiş olarak görüyoruz. Çamsı yapraklarından kuruttuğunuz parçaları yaktığınızda, hoş kokulu bir dumanla tütsüye dönüşen sedir, özellikle yeni taşınılan evlerdeki enerjiyi temizlemek için kullanılırdı.

Adaçayı (Salvia) 

Bitki tütsüleri pek bilinmese de, en bilinenlerinden biri adaçayı tütsüsüdür. Ritüellerde, enerji temizliğinde ve meditasyon yapılan alanı arındırmada kullanılan adaçayı tütsüsü, ardında çok da hoş bir koku bırakır. Bir araya getirip bağladığınız adaçayını yaktığınızda hemen alev almayacak, yavaş yavaş tüterek ortalığı mis gibi kokutacaktır.

Tatlı ot (Hierochloe odorata)

Bildiğimiz çimen gibi gözüken bu bitki de, püsküllü çiçekleri olan ve hoş kokulu bir ot çeşidi. Bazı kültürlerde saç örgüsü gibi örülerek bir araya getirilir, evi süslemede kullanılır. Amerika yerlilerinin inancına göre holy grass (kutsal çim) olarak da bilinen ot, yakılıp kokusu mekana dolduğunda pozitif enerjileri davet eden bir etki yaratıyor.

Günlük ağacı (Boswellia)

Meditasyon ve şifa çalışmalarında kullanılan günlük ağacı tütsüsü de birçok kültürde önemli bir yere sahip. Siz de günlük tütsüsü hazırlamak istiyorsanız, aktarlarda da satılan, damla sakızına benzeyen günlük ağacı sakızından bir kaseye koyup uygun bir şekilde yakabilirsiniz.

Mür (Commiphora myrrha)

Günlük ağacına benzer bir ağaç olan Mür ağacı da ilginç bir sakız üretiyor. Ortadoğu kültüründe kutsal olduğu kabul edilen bu sakız tütsü gibi yakıldığında şifalı olduğu biliniyor.

Gül (Rosa)

Sadece bahçelerimizi ve evlerimizi süsleyecek değil ya! Bazı çeşitlerinin yapraklarından mis kokulu çaylar yapmak mümkün. Gül suyu, gül yağı da hem aromaterapide, hem de doğal kozmetikte sık kullanılan gül ürünleri.

Kurutulmuş gül yapraklarını da tütsü olarak yaktığınızda, aşkı, sevgiyi kutlamış oluyorsunuz. Romantik bir akşamı gül tütsüsüyle başlatıp etkilerini denemek gerek!

Lavanta (Lavendula angustifolia)

Kurutulmuş lavanta başlı başına harika bir koku zaten! Bir de bunları tütsü olacak şekilde bir araya getirip yaktığınızda geriye hafif, tatlı bir lavanta kokusu kalıyor. Genel olarak uykusuzluğa, yorgunluğa ve depresyona iyi geldiği bilinen lavanta kokusu, tütsü olarak kullanıldığında da etkisini gösterecektir.

Ardıç (Juniperus monosperma)

Her daim yeşil olan bu çalının çamsı yaprakları da bir araya getirilip kurutulduğunda harika bir tütsü olabiliyorlar. Ardıç tütsüsünün eski kültürlerde, vücut ve zihin yorgunluğuna iyi geldiği ve hastalıklara karşı da koruma sağladığı biliniyordu.

Pelin otu (Artemisia vulgaris)

Alanı negatif enerjiden temizlemek için kullanılan tütsülerden biri de pelin otu. Ayrıca uyumadan önce yakıldığında, rüyaları da etkilediği biliniyor.

Sandal ağacı tütsüsü

Yakıldıktan sonra güzel kokusuyla aroma terapi etkisi yapar. Motive olma gücünüzün artmasına ve rahatlamanıza yardımcı olur.

Meditasyon tütsüsü

Ruhsal bir kokudur, uzak doğunun bu muhteşem kokusu ile yoga yapabilir, sakin kalmak ve odaklanmak için kullanabilirsiniz.

Leylak tütsüsü

Güzel anıları anımsatan, sinirleri yatıştıran, ferahlık veren kokusuyla odanızı saracaktır.

Hindistan cevizi tütsüsü

Rahatlama, ferahlık ve dinlendirici özelliği olduğu gibi Uzak Doğu alternatif tıbbında halsizlik konusunda yapılan terapilerde yardımcı olarak kullanılır.

Siz evinizde hangi tütsüleri severek kullanıyorsunuz?