Pranayama Nedir? | Nefes

Pranayama terimi iki sözcükten oluşur ‘Prana’ ve ‘Yama’. Sanskrit dilinde ‘Prana’ nefes, enerji, hayat, yaşam enerjisi ve ‘Yama’ durdurmak, yönetmek, kontrol anlamına gelir. Pranayama yaşam gücünün kontrolüdür. Prana tüm evrene nüfus eden hayati veya eterik kuvvettir.
O her yerde mevcuttur; kayalar, böcekler, hayvanlar ve insanlarda.
Prāṇāyāma, yogada nefes kontrolü uygulamasıdır. Egzersiz olarak modern yogada, nefesi asanalar arasındaki hareketlerle senkronize etmekten oluşur, ancak aynı zamanda kendi başına ayrı bir nefes egzersizidir ve genellikle asanalardan sonra uygulanır.
Stresli olduğunuzda sempatik sinir sistemi bir tehlike olduğunu düşünür ve enerjinizi ani şekilde yükseltir. Nefesiniz kısalır ve nefes alt akciğerler yerine göğüs seviyesinden alınmaya başlanır. Bir yandan yüksek miktarda salgılanan kortizon ve epinefrin (adrenalin), kan basıncı ve kalp atış hızını yükseltir. Artık tüm vücut alarm halindedir!
İşte tam da bu anda yavaşça alacağınız derin bir nefes, vagus sinirini tetikleyerek parasempatik sinir sistemini devreye sokar. Böylece kalp atışları yavaşlar, kan basıncı normal seviyesine iner ve vücut artık sakinleşmeye hazırdır. Ayrıca derin nefes alma karın kaslarını ve diyaframı devreye aldığı için daha yüksek miktarlarda oksijen alımını, akciğerlerin en altında kalan kirli nefesin dışarı salınmasını ve boyun ve göğüs kaslarının yumuşamasını sağlar. Tüm bunların yanı sıra, duygusal durumumuzu da dengeleyerek sakinleşmeyi sağlar. 1
Önce genişlemeyi bulup, sonra rahat bir zihne ulaşarak dengeye gelmek için asana ve pranayama beraber kullanıldığında yerleşmiş bilinçsiz duruş ve solunum bozukluklarından arınarak, vücudun yerçekimine karşı kendini destekleme eğilimini engelleyen gereksiz kas gücü kullanımından, gerginlikten kurtulmak mümkün olur. Örneğin ujjayi nefesi ile nefese yardımcı kasları kontrol edip öne katlanırken sırt ve bel omurlarını korunur. 3 diyafram da birleşir. Uzun nefes ve hareket birleştiğinde açığa çıkan ısı sayesinde güç, direnç, dayanıklılık yakalanır: Glottisi daraltıp havanın uzun sürede daha çok titreşerek (dolayısıyla daha çok ısı ve ses üreterek) içeri girip çıkmasını sağlamak konsantrasyon ve dinginliği arttırır. 2
Derin nefes almanın faydaları:
Günümüzde derin nefes almanın sağlık üzerindeki etkisi hakkında birçok araştırma bulunmakta. Bu etkilerin arasında:
- Endişe ve depresyon duygularında azalma,
- Tansiyonu düşürme ve sabitleme,
- Enerji seviyesini yükseltme,
- Kasları rahatlatma,
- Solunum ve sinir sistemlerini sakinleştirip, güçlendirme.
- Akciğerin kapasitesini ve elastikiyetini artırma gibi başlıklar bulunuyor.
Yapabileceğin nefes tekniklerini bu sayfada bulabilirsin.