Kapalabhatı Nefesi

Kapalabahti Nefesi:
‘Demircinin körükleri gibi, hızla nefes alın ve verin. Bunun adı Kapalabhati, mukustan kaynaklanan tüm hastalıkları yok eder.’
(Hatha Yoga Pradipika, 2-35)
Kapalabhati Evrensel nefes egzersizidir. Beyin fonksiyonlarını iyileştirmek için yapmak çok yararlıdır. Kapalabhati – burun ve solunum organları için katartik egzersizdir. Pasif nefes ve aktif nefes olan pranayama’nın bir parçasıdır. Sinüsleri temizler, zihin aydınlanır.
“Ateş nefesi” olarak da adlandırılan Kapalabhati enerji düzeyinizin yükselmesine ve metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olan bir nefes tekniğidir. Vücudunuzu ve nefesinizi zorlamayın. Güçlü bir nefes alın, karnınızı içeri çekin ve nefesinizi güçlü bir şekilde verin. 1
Kapalabhati tam olarak ‘Parlayan kafatası’ olarak tercüme edilir. ‘Kapala’ – kafatası, ‘Bhati’ – parlayan, ışık, temiz anlamına gelir. Kapalabhati aynı zamanda hem Shatkarma (Yoga’da arınma uygulamaları), hem nefes tekniğidir.
Kapalabhati’nin teknik anlamı: karınla aktif nefes veriş ve pasif nefes alış. Yani, aktif fazda nefes veriş olarak, karın kaslarının derin daralmayla hava burundan dışarı itilir, sonra karın hemen gevşeyerek, hava pasif olarak kendiliğinden vücuda girer, hemen ardından sonraki aktif nefes veriş ve öyle devam ediyor. Sadece karın hareket eder. Yani nefes verirken sadece karın kasılır ve diğer tüm kaslar rahat olmalıdır. İlk başlangıçta bu tekniği küçük bir tempo ile orta yoğunlukla yapmak önerilir. 5-10 devir yaptıktan sonra, duraklayıp bir kaç kez uzun nefes alıp vermeniz veya biliyorsanız Udjai nefesini almanız gerekir.
Kapalabahti Nasıl yapılır?
Meditasyon oturuşu veya istediğiniz bir oturuşta dik pozisyon ile başlayın ve gözlerinizi kapayın.
Burnunuzdan derin bir nefes alın ve nefes verin. Nefes vermenizin sonunda, göbeğinizi omurganıza doğru çekin, geri kalan havayı da burnunuzdan çıkarın.
Göbeğinizi serbest bırakın ve tekrar edin. Burnunuzdan güçlü nefes verirken göbeğinizi omurganıza doğru çekmeye devam edin. Göbeğinizi serbest bıraktığınızda nefes almalarınız kendiliğinden gerçekleşecektir. Üç dakikalık ritimlerle kısa ve keskin şekilde nefes verin (bu eski bir trenin lokomotifi gibi ses çıkaracaktır), bu tekniğe alışmaya başladıkça bunu beş ila 15 dakika arasına çıkarın ve normal nefes alarak devam edin.
Kapalabhati’nin etkisi:
Bu pranayama tekniği canlandırır, düşünceleri ferahlatır, burun yollarını temizler, epifiz bezini aktive eder. Düzenli uygulandığında uyku düzenini yerine getirir ve sabah kolay uyanılmasına yardımcı olur. Tıp bilimi açısından bakıldığında, epifis bezinin uyarılmasıyla, melanin üretimini arttırır. Bu hormon, vücudun sirkadiyen ritimlerini düzenler. Güçlü bir antioksidan olarak gençliği uzatır, stresi azaltır.